brandweer / rav post ulvenhout

brandweer / rav post ulvenhout

schanskorven als verbindend element binnen- en buitenprogramma

logistiek I landschappelijk I

Het nieuwe gebouw maakt een einde aan het jarenlange ‘tijdelijke’ onderdak van de vrijwillige brandweer in een boerenschuur en voor de RAV in een bouwkeet in Chaam.

De situering van de nieuwbouw, die een eigentijds en up-to-date onderdak biedt aan beide instanties, is gelegen op een zeer centrale plek ten opzichte van de dorpskernen Ulvenhout, Chaam, Strijbeek, Bavel, Galder en Rijsbergen maar ook ideaal ten opzichte van de snelwegen A56 A28 en A16. Daarnaast is Breda goed te bereiken en kan indien nodig ook van hieruit,assistentie worden verleend.

Het gebouw ligt op een gevoelige landschappelijke locatie, een voormalig maïsveld, waarbij het ons uitgangspunt was om het geheel in zijn architectuur een ingetogen karakter te geven.Het gebouw bestaat uit een lint, opgebouwd uit een wand van gevulde en ongevulde schanskorven. Dit lint verbindt de twee aparte gebouwen, inclusief hun buitenprogramma, tot een eenheid. Het start aan de voorzijde van de brandweer, rijgt alle binnen- en buitenruimten aan elkaar en buigt bijna 100 meter verder halfrond om het oefenterrein heen om aan de voorzijde van de Chaamsebaan te stoppen.

begane grond

verdieping

De ongevulde schanskorven begrenzen de programma onderdelen die wel afsluitbaar moesten zijn maar geen binnenklimaat behoefden zoals het oefenterrein en stalling van fietsen. Op deze manier is voorkomen dat er rommelig achterterrein ontstaat en de doorgang van de brandweerauto’s en ambulances altijd zonder problemen mogelijk is en het is niet meer noodzakelijk om eenhekwerk rondom het terrein te plaatsen.

Het is een langgerekt gebouw geworden, met de uitrit van de brandweer op de kop van het gebouw. Door een langgerekt kavel en een efficiënte gronduitgifte is de RAV erachter gepositioneerd en heeft zijn uitrit aan de zijgevel. De plint voorziet in alle ambulante voorzieningen, zoals de remises evoor de brandweer de verkleedruimtes, waardoor een uiterst snelle uitruk mogelijk is.

De verdiepingen voorzien in alle niet ambulante voorzieningen, zoals kantoren, kantine, instructieruimte en dagverblijf voor het ambulancepersoneel. Ze zijn vormgegeven als twee dozen die rusten op de plint. De RAV heeft een verticale gevelindeling en de Brandweer een horizontale. Alle nissen van de ramen zijn schijnbaar willekeurig verdeeld over de volumes die de gevel daarmee dynamisch maakt en zijn tevens voorzien van een felle kleur, waardoor op een subtiele manier toch een mooi kleuraccent ontstaat.

brandweer / rav post ulvenhout

Ulvenhout

architect

Ilona van Alphen

team

Ben Baudoin I Freddy Meems

fotograaf