bureau baudoin van alphen bergers & woning baudoin
bureau baudoin van alphen bergers & woning baudoin

ensemble in voormalige boomgaard monumentale boerderij Breda

ensemble I wonen en werken bij een monument I bouwen ín en boven maaiveld I

Het ensemble

 De woning en het bureau zijn gesitueerd op de voormalige 800 jaar oude boomgaard van de monumentale boerderij ‘de Blauwe Kei’. Het is tegelijkertijd ontworpen en gebouwd met de orthodontiepraktijk ernaast. Vanwege de geringe afstand tot de monumentale gebouwen en de gevoelige landschappelijke kwaliteiten is een ensemble ontworpen met als uitgangspunt drie verschillende rechthoekig volumes met allen een verschillende positie ten opzichte van het maaiveld en de boerderij. Het architectenbureau in de aarde waardoor het moeiteloos wordt opgenomen in het landschap, het woonhuis boven de aarde, zwevend, waardoor luchtigheid en doorzicht naar het erf van de boerderij behouden blijft en de orthodontiepraktijk óp de aarde met de grootste afstand tot de boerderij. 

 

Gezien de bijzondere landschappelijke kwaliteiten van de locatie is gekozen voor grotendeels transparante gebouwen, volledig gebaseerd op het uitzicht. Daar waar de gevels gesloten zijn is dit om zicht op minder fraaie gebouwen in de omgeving te voorkomen en vanwege privacy. Tevens wordt hierdoor de transparantie van de gebouwen door het contrast van de massa benadrukt.

De woning

De woning is als het ware een plateau boven het landschap. Het volume is zo ver als mogelijk verwijderd van de monumentale boerderij. Het uitzicht vanuit de woning is aan de oostzijde gericht naar het boerenerf, de Vlaamse schuur met boerderij en grote bomen. Aan de westzijde is dit gericht naar het plantsoen. De noord- en zuidgevels zijn nagenoeg gesloten.

Het bureau

Om een te groot programma en volume op maaiveldniveau te voorkomen is de werkruimte ongeveer 150 cm in het maaiveld verzonken. Aan de zuidzijde is op dit niveau een patio gesitueerd. De volledige gevel aan deze patiozijde is uitgevoerd in glas. Het dak en de volledige oost -  en westzijde zijn uitgevoerd als grasdak waardoor dit volume moeiteloos wordt opgenomen in het landschap.

De positionering van het gebouw in de aarde heeft ook een groot energetisch voordeel: het blijft in de zomer aangenaam koel in het gebouw. En ook ’s winters is het energetisch voordelig daar er voor een zeer groot deel van het buitenoppervlak geen lagere temperatuur dan 15 graden om de buitenschil zit. Door de glasopening op zuid is met de minimale winterzon al een aangename opwarming en energiebesparing te realiseren.

Omgeving

 De verschillen in landschappelijke beleving vanuit de woning en de werkruimte zijn zeer groot. Vanuit de woning is het uitzicht gericht naar oost en west en ligt de vloer 200 cm boven maaiveld. Het uitzicht vanuit de werkruimte is gericht op het zuiden en hier ligt de vloer 150 cm onder maaiveld. Gras op ooghoogte maakt het ervaren van de omgeving van de werkruimte wezenlijk anders dan vanuit de woning.

Materiaaltoepassing en duurzaamheid

De gebouwen zijn gematerialiseerd in duurzame materialen die mooi oud worden. Zoals de Vlaamse schuur van de boerderij donkere houten delen heeft, wat ervoor zorgt dat dit gebouw niet op de voorgrond treedt maar zich goed voegt in de natuur, hebben we een donkere, grove baksteen toegepast met een gelijkwaardige inpassing. Glas en beton voor het gebouwdeel onder de grond hebben een lange levensduur. Voor de woning is gekozen voor Western Red Cedar lamellen als zonwering aan de straatzijde en donkerkleurige screens aan de achterzijde. De gebouwen hebben een laagtemperatuur verwarming en zal in de toekomst een warmtepomp met bronnen worden toegepast. Er is een zonnecollector voor warm water en zonnepanelen.

plattegrond woning

verdieping

doorsnede

doorsnede

‘wonen en werken in het historische groen in het centrum van Breda ’

Materiaaltoepassing en duurzaamheid

De gebouwen zijn gematerialiseerd in duurzame materialen die mooi oud worden. Zoals de Vlaamse schuur van de boerderij donkere houten delen heeft, wat ervoor zorgt dat dit gebouw niet op de voorgrond treedt maar zich goed voegt in de natuur, hebben we een donkere, grove baksteen toegepast met een gelijkwaardige inpassing. Glas en beton voor het gebouwdeel onder de grond hebben een lange levensduur.

Voor de woning is gekozen voor Western Red Cedar lamellen als zonwering aan de straatzijde en donkerkleurige screens aan de achterzijde. De gebouwen hebben een laagtemperatuur verwarming en zal in de toekomst een warmtepomp met bronnen worden toegepast. Er is een zonnecollector voor warm water en zonnepanelen.

bureau baudoin van alphen bergers & woning baudoin

Breda

architect

Ben Baudoin

team

aannemer

fotograaf