GEBOUW 88

Gebouw 88

Renovatie en herbestemming Spoorzone Tilburg

gemeentelijkmonument | herbestemming | renovatie | restauratie

Gebouw 88 ligt op de voormalige hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. In 1878 gebouwd als onderdeel van een dubbele carrébebouwing, maar in 1913 verbouwd tot zadelmakerij. Hiervoor is de volledige zolderverdieping met dak verwijderd, een extra verdieping toegevoegd en vervolgens de volledige zolderverdieping en dak er bovenop teruggeplaatst.

Gebouw 88 2016
archieffoto Spoorzone / Gebouw 88

In 1975 zijn de verdiepingen aangepast voor kantoren en directie, met de bouwkundige toepassingen zoals in die tijd gebruikelijk: verlaagde systeemplafonds en grindbetonnen elementen aan de gevel. Deze elementen hebben vanaf 1975 de schoonheid van de oude gevel verhuld. Door deze te verwijderen komt Gebouw 88 weer volledig tot zijn recht in dit voormalig industrieel gebied dat de komende jaren nog volop in ontwikkeling is.

De stalen kozijnen op de begane grond zijn behouden, ook is ingezet op behoud van de authentieke sfeer van de binnenruimte die enkel nog op deze verdieping aanwezig was. De verdiepingen hebben hun volledige hoogte terug gekregen waardoor de kap nu ook volledig in het zicht is. het dak is geïsoleerd en nieuw gedekt met keramische pannen. Kozijnen zijn behouden waar mogelijk, nieuw ingevuld als bestaand. Nieuwe toevoegingen zijn ingevuld met zwarte elementen. Zoals ook de nieuwe “entreetoren” aan de zuidgevel die bovenin de nieuwe gebouwinstallaties herbergt.

Centraal in het gebouw is een nieuwe lift en trappartij geplaatst die aansluit op de nieuwe gebouwstructuur: centrale kantoorpleinen omsloten met kantoren. Door middel van entresolvloeren is handig gebruik gemaakt van de 5m hoge verdiepingen in het gebouw, en het draagt positief bij aan de ruimtelijke beleving. Een knap project van Van der Weegen Bouwgroep, met interieur door Kragt.

Renovatie en herbestemming Gebouw 88

Spoorzone Tilburg

architect

Ed Bergers

team

opdrachtgever

aannemer

fotograaf

vergelijkbare projecten

Verbouwing kloosterhotel

De Soete Moeder, 's-Hertogenbosch

Heuvelstraat 20 10

Magazijn De Zon

Poort naar het Nieuwe Winkelen in Tilburg

Uitbreiding cipierswoning

Rijksmonument aan de Nassaustraat, Breda