vier woningen Korvelplein

vier woningen Korvelplein

van krot naar nieuwbouw

woningen  |  herbouw  |  historisch gevelbeeld  |  gouden dakkapel

Het voormalige winkel/woonhuis aan het Korvelplein in Tilburg stond al jaren te verkrotten en was onbewoonbaar. Een aannemer kocht het pand om er een nieuwbouw te realiseren.

Geen beschermd stadsgezicht, wel cultuurhistorisch waardevol. Daarom is gekozen voor een historische reconstructie, met als kers op de taart twee gouden dakkapellen.

Aan de voorzijde volgt de nieuwbouw de historische contour en vloerhoogtes, één laag metselwerk met een kap, kozijnen in hout. Het pand voegt zich als vanzelfsprekend binnen de straatgevel aan het Korvelplein. Aan de achterzijde zijn drie bouwlagen gerealiseerd; een aanbouw in klassiek baksteen en een hogere modernere opbouw in cementgrijs stucwerk en goudkleurige aluminium kozijnen, als ware het een uitbreiding van het oorspronkelijke woonhuis.

Ongeloof is bij de opdrachtgever omgezet in verwondering. Binnen het vigerend bestemmingsplan is er ruimte gevonden voor het realiseren van vier woningen; twee met tuin op de begane grond en twee woningen over twee bouwlagen met een dakterras op de verdieping. Het wisselen van de verdiepingsvloeren levert bij de bovenwoningen een onverwacht ruimtelijke beleving op.

‘Het wisselen van de verdiepingsvloeren levert bij de bovenwoningen een onverwacht ruimtelijke beleving op.’

vier woningen korvelplein

Tilburg

architect / interieurarchitect

Ed Bergers

team

Jacqueline de Bakker, Freddy Meems

opdrachtgever

Klezoor BV, Udenhout

aannemer

fotograaf

Danielle Piech