Heuvelstraat 20 10
magazijn de zon

magazijn de zon

Poort naar het Nieuwe Winkelen in Tilburg

monument | herbestemming | retail | | binnenstedelijk 

Het voormalig Magazijn De Zon in de Heuvelstraat in Tilburg is gebouwd in 1905 naar een ontwerp van architect Jan van der Valk voor de fa. Vroom & Dreesman. In het fin de siècle ontstonden de eerste warenhuizen zoals ook deze eerste locatie voor V&D in Tilburg die is gebouwd in de voor die tijd kenmerkende Art Deco Stijl.

Heuvelstraat 20 1
1255 863 0001 lowres

Nu ruim honderd jaar later transformeert dit gemeentelijk monument tot een scharnierpunt van het oude winkelen en het nieuwe winkelen. In een nauwe samenwerking tussen Gemeente Tilburg, Wereldhave en ontwikkelaars/aannemers Nijssen Bouw en Van de Ven Bouw & Ontwikkeling is in het centrum van Tilburg geïnvesteerd in een stevig nieuw winkelprogramma. Binnen deze opgave vormt Magazijn De Zon de poort tot het nieuwe winkelen in het achtergelegen Hendrikhof.

Om te voldoen aan de opgave is het bestaande gebouw geperforeerd met een groot gat over twee verdiepingen zodat er nu sprake is van een poortgebouw. De opdracht was een zoektocht naar monumentaliteit, naar hoe een monument een nieuwe betekenis te geven binnen de kaders van een praktisch vraagstuk. Zo is de afmeting van de poort mede ingegeven door de vereiste toegankelijkheid van hulpdiensten.

Heuvelstraat 20 12

‘De opdracht was een zoektocht naar monumentaliteit, naar hoe een monument een nieuwe betekenis te geven binnen de kaders van een praktisch vraagstuk’

Heuvelstraat 20 2
Heuvelstraat 20 5

Een ingebrachte tafelconstructie draagt de aanwezige verdiepingsvloeren. Detonerende gevelaanpassingen van de winkelpui op de begane grond zijn verwijderd. De nieuwe invulling met houten kozijnen en staal is een verwijzing naar het bouwmateriaal dat kenmerkend is voor de Art Deco architectuur. 

Het cassetteplafond met geïntegreerde verlichting in de boog refereert aan klassieke (triomf)bogen en poortgebouwen, maar haakt in zijn ruitvorm aan op de luifel van tegenoverliggende Frederikstraat. Maar waar de één redelijk expressief in de kromming van de Heuvelstraat aanwezig is, is het gebaar dat Magazijn De Zon maakt introvert en ingetogen uitnodigend.

Heuvelstraat 20 15
Heuvelstraat 20 13
Heuvelstraat 20 7

magazijn de zon

Heuvelstraat Tilburg

architect

Ed Bergers

team

Freddy Meems

opdrachtgever

aannemer

2018-2022

realisatie

2018

fotografie