gooris orthodontist breda

gooris orthodontist breda

orthodontiepraktijk in voormalige boomgaard monumentale boerderij Breda

ensemble I uitzicht op de oude boomgaard I transparantie I open behandelruimte

Het ensemble

De orthodontiepraktijk is gesitueerd op de voormalige 800 jaar oude boomgaard van de monumentale boerderij ‘de Blauwe Kei’. Het is tegelijkertijd ontworpen en gebouwd met de woonhuis Baudoin en ons bureau. Vanwege de geringe afstand tot de monumentale gebouwen en de gevoelige landschappelijke kwaliteiten is een ensemble ontworpen met als uitgangspunt drie verschillende rechthoekig volumes met allen een verschillende positie ten opzichte van het maaiveld en de boerderij. Het architectenbureau in de aarde waardoor het moeiteloos wordt opgenomen in het landschap, het woonhuis boven de aarde, zwevend, waardoor luchtigheid en doorzicht naar het erf van de boerderij behouden blijft en de orthodontiepraktijk óp de aarde met de grootste afstand tot de boerderij. 

 

Gezien de bijzondere landschappelijke kwaliteiten van de locatie is gekozen voor grotendeels transparante gebouwen, volledig gebaseerd op het uitzicht. Daar waar de gevels gesloten zijn is dit vanwege privacy en om de transparantie van de gebouwen door het contrast van de massa te benadrukken.

De praktijk

De orthodontiepraktijk is aan drie zijden volledig transparant door middel van profielloos glas. Hierdoor is het uitzicht op de directe omgeving zo volledig mogelijk. Tevens reflecteert de omgeving terug in het glas waardoor het gebouw grotendeels opgaat in zijn omgeving. 

plattegrond

De massieve noordgevel bezit twee perforaties die de kelder en de administratieve ruimte van daglicht en uitzicht voorzien. De ruimtes zijn zo georganiseerd dat alle verblijfsruimtes zoals de wachtruimte, behandelruimte, studeerruimte en personeelsruimte zoveel mogelijk uitzicht hebben. Om dit te bewerkstelligen is een 'kern' ontworpen waarin alle andere ruimtes zoals röntgen- en sterilisatieruimte georganiseerd zijn. Ook zorgt de kern voor een scheidingsruimte tussen publiektoegangkelijke en niet-publiekstoegangkelijke ruimtes. 

Het vaste meubilair is ontworpen door ons bureau en is in licht eiken en rvs uitgevoerd. Zo is er een kast die de wachtruimte scheidt tussen de wacht- en behandelruimte. Deze kast biedt plaats aan tijdschriften, poefjes voor kinderen en een Playstation. De ontvangstbalie is van gepigmenteerd beton en vormt een contrast met het lichte interieur en de transparantie van het gebouw.

‘behandelstoel met uitzicht op monumentaal groen ’

bureau baudoin van alphen bergers & woning baudoin

Breda

architect

Ilona van Alphen

team

aannemer

fotograaf