schoolwoningen burgst breda

schoolwoningen burgst breda

school en appartementen mogelijk in één gebouw

twee typologieën I één gebouw

een schoolwoning is een gebouwtypologie die is ontstaan als alternatief voor noodlokalen van basisscholen. Het principe is dat er lokalen worden gebouwd die ná een kinderpiek in een nieuwe wijk, eenvoudig kunnen worden omgebouwd tot woningen of appartementen. Dit project heeft het programma van 6 klaslokalen en een speellokaal die in de toekomst kunnen worden omgebouwd tot 7 appartementen. In feite zijn er dus appartementen en lokalen in eendezelfde huid ontworpen. De schoolwoningen zijn onderdeel van Nutsbasisschool Burgst, een zogenaamde Brede School die ook door ons is ontworpen.

 Gezien het gebouw twee totaal verschillende programma's moet kunnen herbergen is het een complexe opgave om het gebouw van een identiteit te voorzien omdat het immers twee typologieen, namelijk een school en appartementengebouw, moet kunnen herbergen. We hebben er dan ook voor gekozen om dit gebouw te voorzien van een neutrale buitengevel.

plattegrond schooltypologie

plattegrond woningtypologie

Tussen ontvangstruimte en aula is een ‘tussenruimte’ ontworpen. Speciaal voor het moment vóórdat de aula betreden wordt, een moment om even pas op de plaats te nemen, te bekijken waar je gaat zitten en tevens letterlijk nog even licht - lucht & ruimte te hebben. Deze ruimte zorgt tevens voor sereen daglicht in de ruimte.

schoolwoningen burgst

Breda

architect

Ilona van Alphen

team

Ben Baudoin I Freddy Meems

fotograaf