twee x een
monument

twee x een
monument

reconstructie én restauratie van twee gemeentelijke monumenten

woning | kantoor | appartementen | uitbreiding | nieuwbouw | restauratie | gemeentelijk monument

Twee gemeentelijke monumenten in het centrum van Tilburg hadden het geluk in eigendom te komen van één gebouweigenaar. In opdracht van deze gebouweigenaar maakten wij een herstelplan voor de twee gebouwen die leden aan een chronisch gebrek aan onderhoud.

Het linkerpand op nummer 14 is onderdeel van een dubbel-woonhuis dat al in de jaren-70 werd geamputeerd om een toegang tot een achtergelegen parkeergarage mogelijk te maken. In eigen beheer is door de opdrachtgever het pand volledig gerenoveerd en verbouwd tot drie appartementen.

Om alle woningen geschikt te maken voor ouderen is er een lift geplaatst, passend binnen de bestaande structuur van het pand. De oorspronkelijke dienstopgang vormt nu de entree en trappenhuis van de twee bovenwoningen.

Voor het rechter pand op nummer 16 is een nieuwbouw ontwikkeld waarbij de monumentale voorgevel behouden zou blijven. Tijdens de bouwwerkzaamheden bleek deze gevel echter in zo'n erbarmelijke staat dat -in overleg- is gekozen voor een nauwkeurige reconstructie.

Op de begane grond bevind zich nu een commerciële ruimte, daarboven twee appartementen met ieder een ruim dakterras. Met een hoge isolatiewaarde van de nieuwbouw in combinatie met warmtepompen en pv-panelen is maximaal ingezet op duurzaamheid. 

‘Het nieuwe volume aan de achterzijde past binnen de stedelijke structuur van vingers die in het achtergelegen park steken.‘

twee x een monument

Tilburg

architect

Ed Bergers

team

aannemer

in eigen beheer & Michielsen BV, Tilburg

fotograaf