atelier met gastenverblijf
atelier met gastenverblijf

Het omringende bos als tweede gevel

nieuwbouw | atelier | gastenverblijf | duurzaam

Het atelier met gastenverblijf is het eerst gerealiseerde gebouw van een ensemble met een villa die door ons bureau op een unieke locatie in de Brabantse bossen. Het programma is zeer eenvoudig: een plaats waar men kan slapen, eten en ontspannen en een atelier voor een fotografe waarbij maximaal contact met het bos het uitgangspunt is.

Het gebouw is opgebouwd uit twee vierkante volumes die in elkaar schuiven en is vrij geplaatst in het bos met het woonniveau op één meter hoogte.  Het transparante volume is het woonvolume, het gesloten volume is het atelier. 

De natuur loopt door tot en onder het zwevende volume waardoor je letterlijk omringt wordt en je één voelt met de omgeving.

De gevel is gemaakt van koper, een materiaal dat zich volledig voegt in de kleuren van het bos. In het begin heeft het koper de kleur van mastbomen en herfstbladeren, naarmate de oxidatie vordert gedurende de tijd zal het donkerbruin/ groen zich als een kameleon voegen in zijn context.

De luiken van het atelier zijn opgebouwd uit twee lagen ten opzichte van elkaar verschoven geperforeerde koperplaten. Hierdoor ontstaat een bijzonder Moiré effect.

‘Het gebouw is volledig zelfvoorzienend in energie en waterhuishouding.’

atelier metgastenverblijf

architect

Ilona van Alphen en Ben Baudoin

aannemer

In eigen beheer

fotograaf

Patrick Meis

nominatie

Selectie BNA gebouw van het jaar