mantelzorgwoning

mantelzorgwoning

Nabij monumentale boerderij in Vianen

mantelzorgwoning | nieuwbouw | monument

Voor onze opdrachtgever in Vianen hebben we in nauw overleg een mantelzorg ontworpen.
De woning is 100 m² groot staat op palen en heeft een betonnen vloer. De woning en staat in een archeologisch beschermd gebied waardoor intensief overleg met de gemeente noodzakelijk was.

De mantelzorgwoning is gebouwd in de directe nabijheid van een monumentale boerderij in een archeologisch beschermd gebied. Respect voor de boerderij en de beperkingen vanuit archeologie hebben ertoe geleid dat we hebben gekozen voor een donker en monolitisch volume. Zodoende blijft de monumentale boerderij op de voorgrond staan.

Gevels en dak zijn voorzien van hetzelfde plaatmateriaal om een zo eenduidig mogelijk gebouw te genereren (schuur) dat een tijdelijkheid uitstraalt gezien mantelzorgwoningen voor een beperkte tijd gebouwd worden. De gevelopeningen en pergola in hout geven het volume echter wel de warmte van een woning mee.

‘Respect voor de boerderij en de beperkingen vanuit archeologie hebben ertoe geleid dat we hebben gekozen voor een donker en monolitisch volume.’

Het interieur is licht en ruimtelijk waarbij de gevelopeningen en buitenruimte zoveel mogelijk privacy bieden voor zowel de bewoonster van de mantelzorgwoning als de bewoners van de boerderij.

Er is een ruime plattegrond gerealiseerd waarin alle noodzakelijke onderdelen zijn opgenomen

mantelzorgwoning 

Vianen

architect

Ilona van Alphen, Ben Baudoin

team

Robbert Lancel

aannemer

fotograaf