uitbreiding cipierswoning

uitbreiding cipierswoning

Rijksmonument aan de Nassaustraat in Breda

woning | uitbreiding | rijksmonument | nominatie welstandsprijs Breda

Baudoin van Alphen Bergers realiseerde een uitbreiding van een woning die als één in de reeks van cipierswoningen rond 1885 is gebouwd, direct gelegen naast de Koepelgevangenis te Breda.
De woning maakt deel uit van het ensemble van de gevangenis en heeft daarmee de status van rijksmonument.

De contouren zijn in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen als sjabloon voor de komende uitbreidingsmogelijkheden voor de andere cipierswoningen.

Het idee was om een belangrijk deel van het bestaande volume te klonen maar in een eigentijdse materialisering en detaillering. Op deze wijze is een verrassend beeld met een bescheiden contrast tussen het waardevolle historische en het eigentijdse nieuwe volume als twee-eenheid ontstaan.

‘Aan de achterzijde is een nieuw volume geplaatst met gelijke verhoudingen, maar met eigentijds gevelmateriaal. Zo wordt het erfgoedkarakter benadrukt, terwijl de woonfunctie aanzienlijk is verbeterd.‘

verdieping

begane grond

De woning is genomineerd voor de Welstandsprijs Breda 2016.

Het gaat om een uitbreiding van een kleine portierswoning oorspronkelijk behorend bij de Koepelgevangenis. Het historisch deel behoudt zijn structuur en karakter als rijksmonument. Aan de achterzijde is een nieuw volume geplaatst met gelijke verhoudingen, maar met eigentijds, gevelmateriaal. Zo wordt het erfgoedkarakter benadrukt, terwijl de woonfunctie aanzienlijk is verbeterd.

uitbreiding cipierswoning

Breda

architect

Ilona van Alpen, Ben Baudoin

aannemer

fotograaf

Patrick Meis