uitbreiding woning montensbos breda

uitbreiding woning Montensbos breda

ruimtelijkheid door verdiept bouwen

woning | atelier | JH Berghoef

Een naoorlogse woning, ontworpen door JH Berghoef, in het Montensbos in Breda is uitgebreid met een atelier, 3 slaapkamers en een extra half verdiepte, introverte woonruimte gericht op de tuin. Het nieuwe volume staat haaks op de bestaande woning en contrasteert in vormgeving en materialisatie.

doorsnede

voorgevel

Het bestemmingsplan gaf ruimte tot een maximale bouwhoogte van 4m60. Om het volledige wensenpakket van de opdrachtgever te realiseren moest er deels verdiept in de grond worden gebouwd.


Het atelier is gebouwd aan de noordzijde/voorgevel met een netto hoogte van 4,20 meter. Het woonvolume dat daarachter is gelegen, ligt 1,30 meter verdiept in de grond met een smalle patio die toegang geeft tot de tuin, tevens is er een verbinding met de bestaande woonruimte. Door deze ruimte te verdiepen, ontstaat een intieme en introverte woonruimte met een andere beleving van de tuin dan de woonkamer in de bestaande woning.

zijgevel

achtergevel

zijgevel

De slaapkamers en badkamer op de verdieping zijn toegankelijk vanuit de bestaande slaapverdieping. De gang die deze ruimtes verbindt, geeft ook een blik in het atelier en is vormgegeven als een apart volume met extra glas boven de hoogte van het slaapvolume voor extra daglicht.

Het daglicht in de slaapkamers is vormgegeven als een glazen volume dat een meter uit de gevel is geschoven waarbij er maximaal contact is met de bosrijke omgeving.

plattegrond begane grond

plattegrond verdieping

uitbreiding woning montensbos

Breda

architect / interieurarchitect

Ilona van Alphen

team

Ben Baudoin, Freddy Meems

aannemer

OBM verbouw en onderhoud BV

fotograaf