villa achterste rith breda

villa achterste rith breda

tussen bos en waterloop

villa | nieuwbouw

Uitgangspunt voor dit woonhuis is een huis te ontwerpen dat zich voegt in het landschap: robuust en weerbaar maar ook eigentijds en verfijnd met een zo klein mogelijke footprint in het bijzondere landschap. 

Het aflopende terrein van de woning grenst aan de voorzijde aan de bosrand van de Vloeiweide en aan de achterzijde aan de Bijloop met haar uitgestrekte weilanden. 

Iedere ruimte in de woning biedt een eigen uitzicht op het bijzondere landschap. Zo zijn de kozijnen aan de voorzijde verticaal georiënteerd om zo optimaal de bomen te kunnen genieten terwijl de glaspartijen aan de tuinzijde grotendeels horizontaal zijn om de weidsheid van het landschap te kunnen beleven. 

‘De toegepaste materialen voegen zich enerzijds landschappelijk maar ook in de cultuurhistorische bebouwde context, maar op een eigen niet historiserende wijze. ’

De woonruimte gaat mee met de glooiing van het landschap en ligt verdiept ten opzichte van de andere ruimtes. Zo ontstaat tevens een extra hoge ruimte.

Het volledige interieur inclusief keuken en badkamer zijn door ons ontworpen. 

De rode baksteen als referentie naar de boerderijen en het natuurlijk vergrijzende hout van de kozijnen en geveldelen als referentie naar het bos en het hout.

De woning voorziet in eigen energiebehoefte door middel van een warmtepomp met bronnen (vloerverwarming/-koeling/boiler) met zonnepanelen die de warmtepomp en de rest van de woning van stroom voorzien. 

villa achterste rith

Breda

architect / interieurarchitect

Ilona van Alphen

team

Ed Bergers, Freddy Meems

aannemer

keuken

fotograaf