VILLA hilversum

Villa hilversum

avontuurlijk wonen in een oude villawijk

villa | nieuwbouw I eigentijdse rieten kapconstructie I

Na een architectenselectie is ons bureau gekozen om deze woning te ontwerpen op een prachtige locatie in een oude villawijk direct grenzend aan het Goois Natuurreservaat in Hilversum.

De opdrachtgevers waren op zoek naar een woning voor een groot gezin, vol avontuur, geen ruimte hetzelfde, speelse doorzichten, ruimte voor fantasie waarbij er het hele jaar door op alle momenten van de dag van de zon genoten kon worden zowel binnen als buiten.

Het ruime kavel kenmerkt zich door een hoogteverschil van 3 meter op het terrein staan een aantal beschermde bomen die gerespecteerd en behouden moesten blijven.

Het ontwerp speelt in op deze factoren en het volume vouwt zich om de bomen heen, draait mee met de zon en maakt gebruik van de hoogteverschillen van het terrein als extra ruimtelijke dimensie  door middel van niveauverschillen in de woning en buitenruimtes.

inventarisatie bomen

'bestaande bomen zijn bepalend geweest voor het plan'

zichtlijnen

volumeopbouw

massaopbouw

Om de woning conform de maximale bouwdiepte en goothoogtes van het bestemmingsplan uit te voeren bestaat het volume aan de voorzijde uit 3 bouwlagen en een kelder en eindigt het diep in de tuin met het 1-laagse volume van de woonkeuken.

 

In eerste oogopslag oogt de woning aan de voorzijde als een klassieke villa met rieten kap maar toont het zijn eigentijdse en eigenzinnige karakter naarmate je verder het terrein opgaat.

hoogteverschillen terrein

'Als dakbedekking is voor riet gekozen omdat dit enerzijds veel voorkomt bij villa’s in Hilversum waardoor het aansluit in de context van de villawijk en anderzijds omdat we met dit materiaal alle dakhellingen en hoekenverdraaiingen bouwkundig duurzaam konden uitvoeren.'

plattegrond begane grond

plattegrond eerste verdieping

verdieping

doorsnede

Villa hilversum

architect & interieurarchitect
Ilona van Alphen
team
Ben Baudoin & Freddy Meems
aannemer
Kwakkenbos BV
fotografie
Patrick Meijs

vergelijkbare projecten

Villa achterste rith

Tussen bos en waterloop

WONING IN ANNA’S HOEVE

Energiezuinig wonen in Hilversum

villa heilaar

Weids en intiem wonen in Breda