VILLA nispen

Villa nispen

warme uitstraling door natuursteen en koper

villa | nieuwbouwI ondergronds bouwen I integreren in de natuurlijke omgeving

Verborgen in de Brabantse bossen ligt deze bijzondere villa.

Het programma van wensen was dusdanig groot (3200m3) en het maximale bouwvolume conform het bestemmingsplan dusdanig klein (600m3), dat ondergronds bouwen de enige optie was. Het bestemmingsplan gaf géén maximaal aantal m3 ondergronds vanaf peil aan dus bleek dit ook daadwerkelijk uitvoerbaar.

Om een zo klein mogelijke footprint te maken van dit gebouw in zijn context is gekozen voor materialen die zo dicht mogelijk de natuurlijke setting benaderen. Denk hierbij aan donker ruwe natuursteen gevel en een groendak dat is samengesteld uit inheemse bodembedekkers en grassen.De ovale rand en het kader van de woning zijn uitgevoerd in koper als referentie naar het eerder opgeleverde atelier/ gastenverblijf.

'ovale daglichtopening op maaiveld'

De ontvangst en woonvertrekken liggen bovengronds. Een verticale as leidt naar het ondergronds gelegen deel waar alle slaap- en annexvertrekken gelegen zijn. Om deze ondergrondse ruimten van voldoende daglicht te voorzien is het bovengronds volume opgetild en op een glazen randstrook geplaatst en zijn er tevens een enorme ovale en een orthogonale gevormde uitsparing uit de bosgrond gesneden.

De randen van de ovaal-vorm zijn zodanig afgeschuind dat deze van bijna verticaal aan de noordzijde, vloeiend verlopen naar zo vlak mogelijk aan de zuidzijde om zodoende zoveel mogelijk zon in de ondergrondse ruimte te verkrijgen.

De woning wordt in eigen beheer gebouwd en is nog niet gereed. Foto's zijn van tijdens de bouw en zullen regelmatig worden aangevuld. 

doorsnede

begane grond

kelder

‘ruimtelijke beleving zowel boven- als ondergronds'

‘De woning is energie neutraal en volledig zelfvoorzienend met zelfs een eigen waterbron ’

Villa nispen

architect & interieurarchitect
Ilona van Alphen & Ben Baudoin
team
Freddy Meems
aannemer
in eigen beheer